FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

Міжнародний день рідної мови

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови - свято, засноване ЮНЕСКО в 1999 році. Головна мета цього дня - підтримати самобутність та важливість кожної мови та її важливість для народу. Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави. Мовне питання досі є дуже актуальним в Україні та викликає безліч суперечок. 26 жовтня 1999 на Генеральної конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Для цього було засноване міжнародне свято, що відзначається 21 лютого. Датою свята обрали день протестів у Бангладеші 1952, коли влада жорстоко придушила акцію проти заборони бенгальської мови в країні. З 2000 року День рідної мови щорічно відзначають в Україні.

Сьогодні, коли ми живемо в час гібридної війни з Росією, особливо гостро відчувається, що наша мова, наше слово – це щит духовний, це зброя, що має велику силу впливати на людей і може як спричинити війну, так і об’єднати. На жаль, у нашій країні ситуація склалась так, що українська мова потребує захисту на державному рівні. 16 липня 2019 року набрав чинності закон про державну мову. Закон, що має назву «Про забезпечення функціонування української мови як державної», гарантує позиції української мови у державному управлінні, сфері послуг, освіті й медіа. Він також передбачає відповідальність посадовців за незнання мови. В липні 2021 року наберуть чинності вимоги до рівня володіння мовою для отримання громадянства України, які визначить Нацкомісія по стандартам державної мови, і, відповідно, норма про іспит.

Педагог-організатор нашої школи Фидра М.А. та вчитель української мови БабенкоН.П. провели 22 лютого тематичний захід для учнів 8-го класу «О, мово моя, душа голосна України!». Учні дізнались цікаві факти про українську мову, та про науковців, які її досліджували і збагачували, продекламували вірші, подискутували про значення мови в гібридній війні та обговорили новий Закон про мову.

Наша мова – найкраща в світі! Нею освідчувалися в коханні наші дідусі і бабусі. Рідною мовою ми сказали свої перші слова. Наша мова – одна з наймелодійніших і наймилозвучніших мов у світі. Нашою мовою мовлять, речуть, розмовляють, говорять, балакають, оповідають, кажуть, гомонять, моралізують, лепечуть, белькотять, бовкають, гаркають, гиркають оточуючі нас люди… Наша мова – найбагатша в світі! У словнику нашої мови налічується більше 200 тисяч слів! Дорогі співвітчизники! Не будьмо байдужими, давайте разом захищати найбільше наше багатство – нашу рідну українську мову!

/Files/images/den_rdno_movi/изображение_viber_2021-02-23_07-22-07.jpg

/Files/images/den_rdno_movi/изображение_viber_2021-02-23_07-22-14.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 39

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.