FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

День батарейки

18-ого лютого в світі відзначають День батарейки. Цей день відзначається на честь Алессандро Вольта, італійського фізика і винахідника електричної батареї, який народився 18 лютого 1745 року.

Батарея - термін XVIII та XIX століть для ряду конденсаторів або лейденських банок, з'єднаних паралельно, але перша відома батарея виникла 2000 роками раніше, могла виробляти до 2 вольт, однак її використання було невідомо. Вона представляла глиняний глечик, в якому знаходився залізний прут, оточений мідним циліндром. При заповненні оцтом або електролітичним розчином, банка виробляла від 1,1 до 2 вольт. Цілком можливо, що пристрій використовувався для гальваніки, додаючи шар золота або інших дорогоцінних металів до поверхні. Батарея перетворює хімічну енергію в електричну шляхом хімічної реакції.

Сьогодні у нас є можливість відсвяткувати життєво важливий і корисний винахід. Батареї використовуються повсюдно, від поля бою до димової сигналізації і наручних годинників. Вони бувають самих різних форм, розмірів і потужності, щоб задовольнити найширший спектр потреб людства. Тільки уявіть, де був би світ без батарей. Ми все ще використовували б рукоятку для запуску наших автомобілів. Нам довелося б возити з собою довгі подовжувачі, щоб доставити бумбокс на пляж. Все більше і більше електромобілів їздять по дорогах. Вони живляться, як ви вже здогадалися, від батарей.Так, батареї електрифікують! І сьогодні чудовий день, щоб оцінити реальну важливість батарей в нашому повсякденному житті.

Але використані батарейки несуть загрозу людині та навколишньому середовищу. Що ж входить в склад відпрацьованих батарейок? В них містяться свинець, олово, магній, ртуть, нікель, цинк і кадмій. Всі ці токсичні елементи завдають непоправної шкоди як здоров’ю людини, так і навколишнього середовища! Вчені з різних країн підрахували: одна пальчикова батарейка, яка була викинута в лісовій або парковій зоні, здатна забруднити двадцять квадратних метрів ґрунту або 400 літрів води! Але це далеко не всі наслідки. Окремо варто сказати і про те, що при спалюванні батарейки виділяють діоксин, що отруюють повітря. Ці діоксини можуть переміщатися на кілометри!

Тому необхідно збирати використані батарейки та віддавати їх на переробку! Про це та багато чого іншого про користь і шкоду батарейок розповіла педагог-організатор Фидра М.А. учням 5-го класу. Діти переглянули пізнавальні мультфільми та відео, покращили свої знання і підвищили екологічну культуру.

/Files/images/den_batareyki/изображение_viber_2021-02-23_14-20-14.jpg

Врятуй їжачка!

/Files/images/den_batareyki/изображение_viber_2021-02-23_14-08-55.jpg

1 батарейка забруднює...

/Files/images/den_batareyki/изображение_viber_2021-02-23_14-08-56.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 28

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.